Apabila Lelaki Hanya Ada Diploma Dan Perempuan Mempunyai Ijazah 

          Assalamualaikum         
Entry hari ni mc cuma nak kongsi cerita dari Acik pemilik blog Aku penghibur.Mc tertarik dengan entry ni sebab macam kena je dengan situasi mc dengan dia sekarang ni. Huhu, mc harap cerita yang mc share hari ni bagi banyak manfaat kat mc dan semua ye... :D

                 
 Alhamdulilah masih lagi bernafas di muka bumi Allah ini, ucapkanlah syukur atas nikmatnya. Marilah kita berselawat ke atas nabi muhammad saw.Hari ini acik mendapat email bagi memberi respon terhadap status acik di facebook tentang Perempuan (Degree) Lelaki (Diploma).              Penghantar email : assalamualaikum , ini acik  pemilik blog aku penghibur tu kan ? Saya Mira ,rasa terpanggil pula nak kongsikan cerita hidup saya berkenan dengan status acik di page acik berkenaan perempuan Degree dan lelaki Diploma.                                                                                     
Acik : Walakumusalam, yer mira , saya pemilik akupenghibur.com. Wahh seronoknya ada yang mahu share cerita nie , alhamdulilah silakan.                                                                                   
 Mira : Naseb betul , puas juga cari email acik akhirnya jumpa jugak. Sebenarnya dah lama Mira nak contact dengan acik tapi tak tahu caranya. Okeylah macam gini acik, masa mira umur 24 tahun mira bagitahu pada parent bahawa mira mahu kawini calon pilihan mira.Pada mulanya, parent tak kisah bila mira sebut pasal kawin ni, tapi bila mira bagitahu yang lelaki tu hanya diploma saje ayah terus macam menolak dan suruh mira fikir banyak kali atas apa yang mira katakan. Bersediakah hanya lelaki sekadar diploma ??  Ayah selalu cakap cari lelaki itu lebih tinggi pendidikannya dan sekufu dengan kita. Sebab perempuan yang  mempunyai (degree) itu mungkin bergaji RM 4 ribu ke atas ke? pastu lelaki yang Diploma tu bergaji RM 2000 jer ? ayah dan ibu mira risau sangat kalau lelaki tu akan ambik kesempatan atas mira . Apa yang difikirkan  mereka adalah  seperti macam kereta takut dia gunakan kereta mira kerana abang hanya ada motor saje, takut nanti tiap-tiap bulan duit sewa rumah, mira bayarkan . perbelanjaan dapur,bila mengandung? - mira kena guna duit sendiri jugak untuk bersalin. persiapan anak-anak dan lain-lain.Bila dapat anak? - kos babysiter,,susu,pampers? mira yang kena tanggung.                                                                              
Acik : Wahh begitu terperinci, maaf mira acik nak tanya , mira ada buat istikarah ?  mungkin parent mira risau sangat tentang mira. Jadi bagaimana seterusnya adakah mereka setuju ? dan apa yang mira buat ?                                                                          
   Mira :Alhamdulilah acik, sebelum kawin,mira buat solat istikarah , selama 1 minggu untuk mendapatkan jawapannya, dan hati ni kuat mengatakan dia adalah jodoh mira. Mira bagitahu pada ibu tentang hal ini dan ibu sokong mira, ibu kata paling penting adalah agama, jika elok agamanya maka eloklah jalan hidupnya. Mira lega bila ibu restu kami .Dan mira tetapkan satu hari untuk abang berjumpa dengan parent mira. Ayah tegas katakan dia masih tak dapat terima, yelah abang hanya sekadar technician. Atas pujuk rayu mira dan ibu , ayah benarkan kami berkahwin kerana sayang pada mira. walaupon perkahwinan kami pada awalnya kurang senangi Ayah tetapi kini ayah dapat terima dia seadanya dan kami semua percayalah pada jodoh dan takdir Allah. Abang (suami) alhamdulilah jenis yang tak pernah tinggal solat dan mempunyai ilmu tentang agama.  Bila mira kawin dengan dia, mira rasa bahagia dan bersyukur dengan Jodoh dari Allah. Walaupon abang gajinya lebih kecil dari mira, segala belanja rumah dan keperluan kami dia yang tanggung, abang pandai manage kewangan dia dan segala pembelanjaaan.Niat mira kat sini bukan nak sanjung suami mira, tapi kepada kamu semua lelaki di luar sane, jangan cepat putus asa, percaya pada jodoh Allah dan sentiasa tingkatkan diri serta jangan jauh dari Allah. Alhamdulilah sekarang abang dah habiskan degree dia yang di ambil jarak jauh. Nasihat Mira lagi pada isteri yang lebih tinggi pendidikan/gajinya. Jangan hanya kerana kamu lebih dari si suami kamu berhak untuk marah-marah dan memperlekehkan kemampuan suami kamu,itu salah.Bila bergaduh jangan ungkit berungkit soal taraf pendidikan ,gaji dan apa sahaja yang awak rasa lebih dari suami.bagaimana pon dia adalah pilihan kamu dan sepatutnya kamu perlu terima. Nasihat mira pada semua , yakin pada Allah , jika ada keraguan buatlah istikarah  dan yakin denganNya. Carilah lelaki/ perempuan yang mementingkan agamanya, kerana hanya itu yang memastikan hidup kita bahagia atau tidak. Kawal pembelanjaan, dan usaha serta ada harta.Terima kasih acik kerana dengar cerita mira ini dan di siarkan Alhamdulilah mira, untung sekali kamu berdua, acik doakan perkahwinan kamu berkekalan di dunia dan di akhirat. nasihat acik pula..usahlah berkira tentang sekufu pendidikan.Cukuplah dia sempurna imannya dan ibu bapa kita merestui pernikahan.sekufu itu banyak cabangnya,jika tak dapat memenuhi semua kriteria.Terimalah dia seadanya sahaja kehidupan yang sebenar adalah kehidupan selepas berkahwin.sabar dan rajin berusaha untuk ke arah yang lebih baik dari segala segi..baik dari beribadat mahupun mencari harta benda .Memang la banyak cabaran kalau kahwin dengan orang yang tidak sekufu..tapi bukannya islam melarang. Yang penting, suami sedar tanggungjawab dia dan berusaha supaya taraf menjadi sama. Nabi Muhammad SAW pun berkahwin dengan Siti Khadijah tetapi mampu hidup bahagia walaupun tak sekufu (dari segi harta)...yang penting terima seadanya pasangan kita. Yang penting lelaki kena tau tanggungjawab dia, kena rajin cari rezeki, bersungguh-sungguh dan ikhlas cari duit untuk family, barulah rezeki tu berkat.Maaflah jika ada terkurang dari nasihat acik nie, Sebab acik pon belum berpengalaman tentang perkahwinan dan semua nie. Ini hanya sekadar pendapat acik yang banyak kekurangan nie :)        

#saya pun yakin jugak awak terbaik untuk saya .
In shaa Allah. Doa bg cepat2 boleh kawen ok. Haha .

Sumber : Acik

Petua Nak Jadi Cantik


Salam . Hari ni mc nak share sikit petua macam mana nak jadi cantik. Bukan dengan gunakan produk tp hanya dengan amalan harian. In shaa Allah , kita lah yang PALING CANTIK.

Dari status Ustaz Nasir ... 
PETUA UNTUK MENJADI WANITA CANTIK
1. Amalkan bangun pagi dan mandi sebelum masuk Azan Subuh.

2. Sebaik bangun tidur, sebelum menggosok gigi, minumlah 1 gelas air putih bersuhu bilik. Kulum air tegukan pertama di dalam mulut untuk seketika dan bacakan dalam hati Selawat Nabi 3 x, barulah disusuli dengan menghabiskan segelas air tersebut
3.Sewaktu membasuh muka di awal pagi atau setiap kali membasuh muka,tadah air ditapak tangan sambil bacakan Selawat Nabi 3x, hembuskan pada air dan usapkan air tersebut ke wajah bermula dari dagu menaik ke atas hingga ke dahi, ulang usapan ini sebanyak 3 x. Jangan basuh muka bermula dari dahi turun ke dagu kerana ini menyebabkan muka cepat berkedut.
4. Selepas solat Subuh, bacalah Surah Yusuf, kemudian teguk sebanyak 3 kali sahaja air suam, InsyaAllah ia membuatkan wajah awet muda dari usia sebenar.
5. Selepas solat Isya', amalkan baca Al-Fatihah 1 x, Ayatul Qursi 1 x dan surah Al-Waqiah dari ayat 35 hingga 38 sebanyak 7 x, ditiupkan pada segelas air dan niatkan
"Ya Allah perindahkanlah tubuh dan rohku dan perbaikilah hubungan dengan suamiku"
6. Surah Al-Waqiah ayat 35-38 juga elok dibaca di dalam hati sebanyak 3 x sebelum jirusan pertama air ke badan sewaktu mandi
7. Jangan makan bersulam air, sebaiknya minum air kosong 1 gelas 30 minit sebelum makan, dan 30 minit selepas makan
8. Amalkan membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah SWT
9. Perbanyakkan Selawat Nabi, sentiasa sedekah senyuman, perbanyakkan solat Tahajud
Amalkan hari-hari....in shaa Allah kelihatan 'cantik'
Cantik bagaimana?
Cantik 'hati', cantik jiwa, roh, wajah dan perasaan....

Jika Aku Mati, Tolong Buang Gambar Aku dan Awekku Berpeluk Pada Malam Tahun Baru Lepas Bab 02




Kau takut mati? Rasanya kalau tanya sapa2 pun, dia akan mengaku dia takut mati. Tapi kalau kau fikirkan balik, mati tu pasti. Jadi kenapa nak takut?

Aku rasa kita selalu tanya soalan yang salah pasal mati. Sepatutnya soalan dia berbunyi, "kau ready ke nak mati?" Semua orang akan kata tak ready. Nak kena ada insurans dulu, nak kena buat itu, nak buat ini, risaukan keluarga yang bakal ditinggalkan.....Tapi kalau dah nak meninggal, bukan boleh buat apa pun kan?

Sebenarnya, mati tu sangatlah dekat tapi kita selalu fikir masa kita masih panjang lagi. "Ah, aku muda lagi...ah, aku baru aje 20 an!" Ayat biasa masyarakat kita. Muda lagi....kuat lagi......Sebab tu kita boleh nampak yang pegi masjid ni gengyang tua, yang tak ada kat masjid yang muda.

Tuhan dah kata kat kau yang mati tu pasti. Yang Maha Genius nya...Allah tak bagitau kau bila kau mati. Ramai orang takut nak fikirkan kenapa begitu sedangkan sebab tujuannya adalah sangat menggembirakan jika kau fikirkan betul-betul...

.......................

Semua orang selalu tercari-cari apa rahsia nak berubah. Ada gadis yang berat nak pakai tudung nak tunggu hidayah dulu...ada mamat yang suka tekel awek bersilih ganti untuk tujuan sumbang tapi berjanji dengan sendiri bila dapat petunjuk dia akan stop.

Semua orang mencari "our stopping point" tu. Semua orang carik moment di mana dia akan kata "dah dah, aku nak insaf...aku dah tak nak buat benda tak senonoh lagi dah." Semua orang mencari dan mencari dan mencari dan menunggu untuk insaf.....padahal insaf tu dah ready tunggu dia.

Jika kau orang2 macam ni, yang sama macam aku, yang bertangguh nak insaf, yang senantiasa mencari petunjuk ni, signs ni....tanya dengan diri sendiri dalam tiap2 benda yang kau nak buat, dalam segala perbuatan kau, sebelum kau buat benda tu....tanya; "Macam mana kalau aku mati lepas ni?" Kau nak gi rumah awek nak bawak dia dating tengok wayang? Tanya. Kau nak gi merempit dengan boifren naik motor sambil boifren kau wikang motor nak tunjuk sproket motor baru? Tanya diri dulu.

"Macam mana kalau aku mati lepas ni? Adakah maruah aku akan terpelihara?" Once kau mati, siapa lagi nak bela maruah kau? Kau dah mati!  Lepas ni, dalam tiap2 benda kau nak buat, TIAP-TIAP BENDA, tanya diri sendiri dulu soalan tu. Kemudian kau akan sedar sendiri mana satu elok mana satu buruk sebab kau dah dekatkan diri kau dengan kematian kau sendiri.

Ini aku tujukan kepada gadis2 dan mak2 orang yang main bantai aje letak gambar tak tutup aurat kat Facebook dan kemudiannya bila dah meninggal, menggelebahlah si waris dan family nak mintak tolong jangan sebarkan gambar si polan ni sebab dia tak tutup aurat.

Kau menyusahkan orang lain sis!

Jika kau dah baca apa aku tulis ni, jadi at least somebody dah cuba ingatkan kau sebelum kau meninggal. Jangan pulak kau datang balik sebagai hantu dan kacau manusia2 yang masih hidup suruh buang profile kau hanya kerana akaun Facebook kau profile picture dia gambar kau kissing dengan boyfren, membuatkan roh kau tak tenang...

Hahaha.
Aku bergurau je ni.

.....................

Ada lagi satu masalah lain yang selalu menimpa masyarakat kita. Kita selalu tak menghargai orang yang ada di sekeliling kita. Kita selalu assume orang yang lebih baik akan muncul.

1. Suami dah ada isteri, nak yang lebih baik, nak yang buah dadanya lebih gebu. Nak yang layan dia macam playboy bunny.

2. Isteri, nak suami yang lebih baik, sebab suami dia sekarang perangai macam lahanat. Nak mintak tolong cuci pinggan pun bergaduh.

3. Ada jugak lelaki yang masih lagi mencari wanita yang sesuai untuk dijadikan isteri sedangkan di depannya dah ada seorang wanita yang sudi. Begitulah juga wanita dan pencarian masing-masing.

Kita selalu hidup dalam dilema sebab kita always waiting for the sign. Act of God. Moment. Petanda. Hidayah! Kita tak yakin. Pada kita, kita takut nak grab chances yang ada kerana kita nampak keliling kita ada banyak lagi opportunities yang possible untuk dicapai! Terlalu banyak opportunities membuatkan kita kelabu mata dan insecure dengan apa yang kita dah ada...

Bagaimana kalau mereka2 ni ditarik balik?
Bagaimana pulak kalau kita yang tak sempat?

Kita boleh merancang tapi Tuhan yang menentukan. Tapi kalau kau yang bertangguh dan kau yang tak reti appreciate apa yang kau ada...itu salah kau. Sebab kau tak gunakan mati dalam pembentukan kasih sayang dan hubungan.

Kita gunakan mati hanya bila diorang ni dah mati. Lepas tragedi, lepas musibah, lepas insiden, lepas eksiden, barulah terbayang mati. Sebelum tu...."enjoy sampai mati."

.....................

Kau tau apa rahsia nak pupuk kasih sayang sebenarnya?

Cara paling baik nak pupuk kasih sayang dengan diri sendiri adalah untuk ingatkan diri, kau boleh mati bila2. Nak pupuk kasih sayang sesama insan, kau perlu ingatkan diri kau, diorang yang kau sayang ni...boleh mati bila2.

Harapnya selepas tu akan terbentuk cycle di mana secara automatik kau akan takut buat benda salah dan kau akan pastikan yang orang yang kau sayang di sekeliling kau dapat rasa kasih sayang kau. Kau cuba bayangkan kalau isteri kau pun buat benda yang sama? Kalau kau tau esok kau mati, kau bayangkanlah macam mana layanan isteri kau malam tu?

Mesti terbaik punya sebab dia pun nak jadikan benda tu memorable.....kan? Last day bersama. Semua benda yang selama ni kau nak dia buat, sure dia akan buat. Kau nak makan apa? Kau nak minum apa? Kau nak gaya apa?

Tapi kenapa bila dah nak mati baru buat?
Masa hidup tu buat apa? Kenapa masa hidup ramai yang anggap lagi baik aku hidup takde laki takde bini?

.................

Trend sekarang ni kalau kau tengok, dunia seolah2 mengajak kita enjoy hidup, spend masa buat benda yang kau berminat nak buat, tangguhkan kahwin dan ada anak selagi impian kau tak tercapai. Serius. Kau tak percaya kau tengok la berapa orang yang hold off tak kahwin hanya kerana duit tak cukup. Ataupun hold off nak dapat anak hanya sebab nak rasa melancong ke luar negara dan bila dah ada anak nanti...dah takleh buat.

Kalaulah kau tau lagi 9 bulan, kau mati....kau nak buat anak atau kau nak gi melancong? Kalau lagi 3 bulan kau mati, kau nak kahwin dengan minah tak berapa hot yang nak sayang betul dengan kau atau kau still nak tunggu gadis berwajah mirip Emma Maembong tu?

Jika kita ada deadline...kita akan really push benda yang kita nak. Masalahnya, ramai yang salah paham mengenai kematian ni punya deadline. Deadline kematian ni bukannya lambat lagi, waktu tua atau bila dah tua ganyut. Deadline kematian sebenarnya adalah "sejenak selepas ni..."

Jadi, apa sebenarnya priority kau? Anak atau melancong? Kahwin atau terus mencari? Jika kau masih lagi dalam dilema ni atau kau cuba mencari bantuan dalam membuat keputusan, jadikan mati sebagai kawan baik kau. Sebab itu aje yg pasti dalam hidup ni, kan?

Mati akan mengajar kau untuk sort out kau punya priority. Mati juga akan mengajar kau macam mana nak memberi kasih dan menerima sayang. Serious shit. Cuba kau fikir betul2. Tapi orang kita, bila mati aje, terbayang batu nisan, kubur dan hantu bungkus melompat-lompat.



..............

Akhirnya, tanyalah diri sendiri, kau nak mati macam mana.
Kau dah diberi pilihan. Pandai2 la kau corakkan. Kau selalu pegi clubbing ada kemungkinan mati tengah shuffle dekat disko. Percentage untuk mati tak berapa elok ni, lagi tinggi kalau kau pilih jalan tak berapa elok, kan?

Semua terpulang kepada diri sendiri. Kau nak mati elok? Kau dah tau apa yang kau perlu buat.... usahalah buat benda elok...sepanjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang hidup kau.

Kalau sebelum mati lagi kau dah pesan dekat orang "mintak tolong kalau aku mati, tolong padamkan gambar Facebook aku yang aku tayang aurat ya" itu kan maknanya, waktu kau hidup ni, kau sendiri dah tak peduli maruah kau sebenarnya. Betul la kan pandangan aku ni?

Kau dah diberi peluang dan masa...tapi kau gunakan peluang tu untuk sampaikan wasiat bullshit kau itu. Padahal....boleh aje kau remove sendiri gambar2 itu.

Sumber : Cursing Malay

MH 370 | Semoga Allah Memberkatimu


"MH370, we hope the radar can see you. If you copy, keep flying at your current height until you reach your destination.
"We'll clear the way for you. Everybody is more than happy to let you be the first to land.

"The sky is clear, with temperature in Beijing at five degrees Celsius, a little bit cold. Please wear your coats to keep warm.
"Remember to hug your family and friends after you disembark. They love you, they really do."
---------
"MH370, kami berharap radar akan dapat melihat kamu. Jika kamu dengar, teruskan terbang pada ketinggian kamu sekarang sehingga kamu sampai ke destinasi.
Kami akan lapangkan jalan untuk kamu. Semua orang akan berbesar hati memberi kamu peluang untuk mendarat terlebih dahulu.
Langit cerah, dengan suhu di Beijing sebanyak lima darjah celsius, agak sejuk. Tolong pakai kot kamu untuk memanaskan badan.
Ingat untuk peluk ahli keluarga dan sahabat setelah kamu turun. Mereka sayangkan kamu, benar-benar sayang kamu."








BEWARE ! Penipu Online & Cerita Sedihnya.

Assalamualaikum  :D
lame dah tak update blog ni. ehehe...
Hari ni tetiba rajin nak update blog sebab terase sgt marah dengan scammer2 yang ntah datang dari mana ntah . Nama dah cukup baik dah tapi buat keje macam ni. Pagi tadi mc dapat satu emel dari scammer yang bernama Mrs Amira Abubakar .

ni lah emel yang scammer tu hantar dkt mc, haaa besar gedabakk mc letak nak suruh korang baca , kalau tak nampak lagi tekan je gambar tu ok. Mula2 mc baca emel ni mc terfikir jugak betul ke , ke mimpi je. Sebab mase mc bukak emel tu baru pukol 6 lebih . Ada jugak orang dalam dunia ni baik hati nak bagi duit kat mc free2 macam tu je. Kalau betul la kan , mc rasa mc la yang paling bahagia ,hihi, ye la, boleh la kawen cepat-cepat.Dah ada duit kan. Haha , kawen aje mc pk ye...
Lepas sekian lama mc baca emel ni , mc terdetik nak try balas , nak tgk apa lagi yang dia nak cakap kat mc nanti . Mc ingat kan dia dah tak nak balas dah , rupanya ada lagi cerita dia . Huhu. Menyayat hati sangat cerita nya .


Lepas korang baca mesti korang fikir mc ni tak berhati perut sebab mc cakap dia ni PENIPU . entah2 dia betul2 sakitkan.sekarang cuba tengok ni pulak

benda sama tapi tarikh lain.

benda sama tapi dari awal tahun lepas lagi .

orang yang berbeza tapi menawarkan benda sama dan barah juga.
itu je yang mc nak share . mc cuma nak pesan beware . walaupun kita kesian dengan dia, tapi selidik dulu baru lah kita buat tindakan apa yang patut. Syukran :D

Cantik Ciptaan Allah


Ciptaan Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan,
TAPI tahap manakah takrifan cantik bagi setiap individu,
Adakah cantik dengan ketebalan make-up?
Mahupun cantik dengan pakaian seksi?
Ataupun cantik dengan kecantikan/kehenseman wajah secara neutral (neutral beauty)?

CANTIK itu SUBJEKTIF,
Ia perlu dijaga dengan PROAKTIF,
Untuk melahirkan individu yang KREATIF,
Dan berfikiran POSITIF.
Usah bimbang jika tiada yang memandang,
Tapi risaulah jika ALLAH TAK PANDANG.
Siapkan dirimu dengan iman dan taqwa,
Insyaallah PANDANGAN Allah akan menyusurmu jua.
"Dan janganlah kamu merasa lemah,dan jangan pula bersedih hati,sebab kamu paling tinggi derajatnya jika kamu orang yang beriman."(3:139)

Ayat al-Quran hilang


PASIR PUTEH - Beberapa hari lalu warga sekolah agama Maahad Saniah di sini, gempar dengan cerita ayat al-Quran hilang beberapa muka surat yang disedari pelajar sekolah berkenaan.

Berikutan itu, pihak pengurusan Maahad Saniah meminta pelbagai pihak tidak memperbesarkan cerita mengenainya kerana tidak pasti sama ada ia benar-benar lesap atau kesilapan percetakan.

Pengetuanya, Rusli Ariffin berkata, pihaknya sudah menyimpan satu naskhah al-Quran milik surau sekolah itu dan satu naskhah al-Quran bersaiz kecil milik seorang pelajar tingkatan tiga.

“Saya ada tengok al-Quran tersebut tapi saya tidak pasti dan sukar untuk saya tentukan sama ada ia silap cetak atau memang betul ia hilang,” katanya ketika ditemui di sekolah berkenaan semalam.

Menurutnya, penyebaran mengenai berita kehilangan ayat pada muka surat itu menerusi laman sosial perlu dihentikan kerana kepastian sebenar belum diketahui yang mungkin hanya disebabkan kesilapan teknikal semasa proses percetakan.

Al-Quran milik surau sekolah dikatakan hilang sebanyak lapan muka surat yang mengandungi As Sya’ara dan As Syura yang disedari seorang pelajar.

Kitab suci itu sumbangan orang ramai untuk kegunaan surau yang diletakkan bersama 20 lagi al-Quran cetakan syarikat sama yang menjadi milik surau sekolah berkenaan.

Sementara satu lagi al-Quran bersaiz kecil milik pelajar, Nurulhuda Rozali, 15, disedari hilang 15 muka surat yang mengandungi surah-surah seperti al-Furqan, Nuh, al-Jinn, al-Mursalat, al-Mudatsir, sebahagian surah al-Qiamah, al-Insan, an-Naba’, al-Infitar, al-Mutaffifin dan al-Inshiqa’.

Menurut Nurulhuda, al-Quran itu memang selalu dibaca di rumah dan di sekolah tapi sebelum ini dia hanya membaca helaian depan.

“Saya belek ke belakang dan terkejut mendapati muka surat kosong, hanya nama ALLAH yang dicetak warna berbeza yang tidak hilang.
“Saya tidak fikir ia kejadian pelik, saya rasa ia mungkin silap cetak kerana saya tidak pasti sama ada saya pernah membelek helaian tersebut atau tidak sebelum ini walaupun al-Quran itu sudah lama saya simpan,’ katanya.

Katanya, al-Quran itu diserahkan kepada guru untuk disimpan selepas menyedari beberapa muka surat hilang cetakannya kelmarin
Gempar ayat al-Quran hilang

sumber : sinar harian

Kembali lah MH370 | Kapten Zaharie


MH370...
Kapten Zaharie
Saya mungkin tidak kenal tuan,
tetapi saya tahu, tuan sudah lakukan yang terbaik
saya mungkin tidak tahu pandu pesawat
tetapi saya tetap tahu tuan akan lakukan terbaik
saya mungkin sedih dengan hilangnya MH370
tetapi saya tahu keluarga tuan lebih sedih dari saya
kami sedih kehilangan MH370
tetapi saya tahu tuan, jiwa tuan lebih cedera dari kami semua
MH370...
Selagi mereka belum temui rangka kamu
kami di seluruh dunia berharap kamu akan kembali dengan selamat.
kalau ada orang jahat larikan kamu
Kami merayu, kembalikan MH370 ke KLIA
atau terbangkan kamu ke Beijing
seluruh dunia menanti khabar kamu.
Saya harap kamu baik-baik sahaja
Kita mungkin tidak pernah bertemu wahai MH370
tetapi hari ini semua orang mencari-cari kamu
hari ini semua orang menanti kamu
hari ni dunia risaukan kamu
hari ini semua orang sebut kamu
Muncullah MH370
ada jiwa yang menanti anaknya
ada jiwa menanti suaminya
ada jiwa menanti kakaknya abangnya adiknya
ada jiwa menanti isterinya
ada jiwa menanti ibunya
ada jiwa menanti ayahnya
ada jiwa menantikan anaknya
Jiwa kami dan jiwa mereka tidak sama
Kami sedih tetapi tidak akan ada yang lebih sedih dari mereka
Mereka dan kami mungkin bukan sebangsa, seagama
tetapi darah kami sama
merah pekat warnanya
Kasih sayang kami sama
Tuhan, dengan cinta dan rahmatMu
temuikan MH370 segera.
Kami sudah sedia
Kami sudah redha
Kami tahu Kau ada
Kau menentukan segalanya...
Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu diam sahaja
Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya tadahkan tanganmu berdoa
Manusia aneh-aneh jiwanya
Kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu tutup mata dan telinga.
Manusia aneh-aneh jiwanya
Walau siapa pun mereka, apa bangsa mereka
Kita tetapi mengalirkan darah yang sama
baik kalian diam dan bacalah cuma.
MH370 muncullah kamu segera
kami semua akan bersedia.


Juruterbang pesawat Boeing 777 MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah merupakan seorang juruterbang berpengalaman yang bukan sahaja mampu menerbangkan Boeing 777 di udara, malah pesawat itu turut 'diterbangkan' di rumahnya.
Minatnya terhadap penerbangan amat mendalam, hinggakan ketika masa lapang Zaharie sering menghabiskan masa menerbangkan koleksi pesawat kawalan jauh beliau.

Beliau juga membina sendiri set simulasi penerbangan Boeing 777 untuk terus mempertajamkan kemahiran menerbangkan pesawat Boeing 777 yang sebenar.

Dalam sebuah bilik khas, beliau menempatkan tiga skrin LCD 32 inci dan tiga skrin sesentuh 21 inci yang mewakili alat navigasi dan fungsi yang berbeza seperti di dalam pesawat Boeing 777 yang sebenar.

Memetik catatan blog Sharelor.net, Zaharie juga gemar memasak dan sering memuat naik gambar hidangan yang dimasaknya.

Beliau juga sering berkongsi pengetahuan mengenai cara-cara melakukan sendiri penjimatan elektrik di laman YouTube.

Berdasarkan rekod MAS, bekas penuntut di Penang Free School ini telah mencatatkan 18, 365 jam penerbangan sejak menyertai Malaysia Airlines pada 1981.

Namun kita pasti dengan adanya program simulasi di rumah, beliau telah menerbangkan Boeing 777 melebihi rekod rasmi yang dicatatkan.

Pray For MH370

Korg cuba tgok, MAS hilang pada tarikh 8.3 pada pukul 12.41. Cuba tgok surah yassin, ada 83 ayat kan? Cuba tgok maksud ayat 41 - 42 dlm surah yassin. Adakah semua ni satu kebetulan?        
surah yasin 41 . kami membawa belayar jenis keluarga mereka dalam bahtera yg penuh sarat . 42 . Dan kami mencipta untuk mereka, jenis-jenis kenderaan yang sama dengannye yang mereka dapat mengenderainya . Dan jika kami kehendaki , kami boleh tenggelamkan mereka, maka tidak ada dapat menolong mereka , Dan mereka juga tidak dapat diselamatkan          #carik dalam yasin , kun faya kun#      
 Ya allah Ya tuhanku
Sekiranya mereka di udara , kau turunkan lah mereka dan sekiranya mereka di laut kau timbulkanlah mereka. Kami mohon agar doa kami wahai umatmu dimakbulkan oleh mu Ya allah :') Dan ku mohon padamu Ya Allah, agar misi mencari dan menyelamat dipermudahkan
#Amin Yarabalalaminn       
# PrayForMH370

mc nak share jugak pasal timeline buat masa sekarang ,sama-samalah kita berdoa :')


Malaysia Airlines (MAS) flight MH370 carrying 239 people lost contact with air traffic control some two hours after leaving Kuala Lumpur. It is still missing hours after it had been scheduled to land in Beijing early Saturday morning. Based on current information, here is a timeline:
Saturday, March 8, 2014
12.40 am - Flight MH370, a Boeing 777-200 carrying 227 passengers from 14 nationalities along with 12 crew members, took off from the Malaysian capital, Kuala Lumpur.
1.22 am - The plane was meant to transfer to Vietnam's Ho Chi Minh air traffic control but never appeared.
2.41 am - Malaysian air traffic control in Subang lost contact with the plane, some two hours after it left Kuala Lumpur.
6.30 am - The flight did not land in Beijing as scheduled.
7.24 am - MAS announced it had lost contact with the flight.
11.14 am - MAS held a news conference confirming the loss of contact with its aircraft. MAS CEO Ahmad Jauhari Yahya said the last point of contact was about 120 nautical miles east of Kota Baru, in the South China Sea area in airspace bordering Vietnam.
1pm - Second MAS conference scheduled but was delayed. Malaysia, Vietnam and China are working to locate missing plane.
1.41pm - State media reported Vietnam navy said plane crashed into sea near Vietnam's Tho Chu island.
2.33pm - At press conference held in Kuala Lumpur International Airport, Malaysia's transport minister said report on MH370 crash in Vietnam was 'not true'.
3.38pm - Plane "could have" crashed into Malaysian maritime territory 153 miles off the coast of Vietnam's Tho Chu island, based on calculations provided by Malaysian rescue authorities, a Vietnam navy officer said.
8.15pm - Chinese President Xi Jinping called for emergency measures to locate the plane.
9.11pm - Vietnamese search team spots two oil slicks in the sea off southern Vietnam.
10.46pm - Reports emerge that one passenger from Italy was not on the flight, his passport had been stolen in Thailand last year.
10.50pm - Vietnamese search team spots column of smoke off Vietnamese coastline

Sunday, March 9, 2014
12.04am - Reports say a second passenger, from Austria, was also not on the flight. His passport was stolen two years ago in Thailand. Both the imposters bought their tickets from China Southern Airlines on a code share with Malaysia Airlines.
2.45am - Malaysia's Maritime Enforcement Agency intensifies search operations off the Kelantan coast, where the missing plane was last spotted, after rescuers found a small piece of canvas floating there.
10.02am - Overnight search and rescue operations for the missing plane have turned up nothing, the Malaysian authorities said.
10.42am - Singapore's navy said it has sent two warships and a naval helicopter to help in the six-country search for the plane. This is in addition to a military transport plane that was deployed on Saturday.
11.20am - Malaysian authorities are investigating the identities of at least two other passengers on the flight, in addition to two who were found to be using stolen passports, a security official said.
11.57am - FBI is sending agents to probe disappearance of plane.
1.25pm - Singapore's Ministry of Defence says two military transport planes, a naval helicopter, two warships and a submarine support and rescue vessel are currently involved in the search.

Islam Agama Ku :)


 : Diceritakan seorang wanita muslimah berpurdah sedang membeli-belah di salah satu pasaraya di Perancis.

Setelah selesai mendapatkan barang-barang yg dicarinya, dia segera pergi ke kaunter utk membayar.
Kebetulan cashier yg ditujunya adalah seorang wanita keturunan Arab yg berpakaian tdk menutup auratnya.

Cashier tersebut memandang wanita berpurdah itu dgn pandangan mengejek, kemudian dia mulai mengira nilai barang belanjaan wanita tersebut sambil melemparkannya dgn kasar ke atas meja.

Namun wanita berpurdah itu tdk terpengaruh dgn provokasi wanita cashier itu, dia tetap tenang, bahkan sangat tenang, hingga membuat wanita cashier semakin geram dan tdk dpt lagi menguasai diri, lalu berkata dengan nada memperlekehkan,
"Kita mempunyai berbagai masalah dan permasalahan di sini, Purdah kamu ini adalah salah satu masalah. Kita datang ke sini untuk mencari duit, bukan untuk pamer agama maupun sejarah. Kalau kamu mau menjalani agama atau mengenakan purdah, pergilah sana ke negerimu dan jalani agamamu sesukamu."

Wanita berpurdah itu berhenti memasukkan barang belanjaannya ke dalam troli, lalu memandang wanita cashier tersebut... Dia membuka purdahnya dan ternyata dia adalah wanita kulit putih, dgn sepasang mata biru, lalu dia berkata,
"Aku adalah wanita Perancis asli, begitu pula ayah dan nenekku. Ini adalah Islam-ku dan ini adalah negeriku. Kamu telah menjual agama kamu, sementara kami membelinya.

Subhanallah,

Allah Ta'ala berfirman, ertinya, "Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, 'Rabb kami adalah Allah', kemudian mereka tetap istiqamah maka tidak ada keraguan terhadap mereka dan tidak pula mereka berduka cita." (QS. Al-Ahqaaf: 13)

Semoga cerita sederhana ini dapat memberikan pengajaran yang berharga kepada kita agar tetap memperjuangkan dan mempertahankan agama kita..

ALLAH,tersentap hatiku dgn cerita ni..
Pertahanan kain kecil ajaib oleh si pemakainya berbeza bila ALLAH sendiri menyentuh hatinya..
Sejauh mana pertahanan niqabis2 sekalian dgn kain kecil itu?
jangan kerana kita kain itu dipersalahkan…
kerana nila setitik rosak susu sebelanga…
ingatlah kamu sedang pegang amanah dan tanggungjawab…

Sama2 merenung sambil termenung ya…
TAMPAR PIPI,TANYA IMAN…

Anak Gadis Malaysia

Salam kawan-kawan ,
jom kita sesama check betol ke tak ?
haha, jangan amik siries okayyyy,
mc pon no komennn haaa :p


haha, hokeyyyy , byep ...

Tanda-tanda ada Jin dalam Badan



tanda jin
DALAM KEADAAN JAGA
- Selalu ternampak makhluk halus ataupun lintasannya.
- Selalu berasa seperti diperhati oleh sesuatu.
- Selalu terdengar bisikan/ suara/ hela nafas
- Selalu ada pergerakan dalam badan.
- Ada penyakit yang tak ada penjelasan mengikut kajian sains.
- Selalu sakit kepala.
- Selalu sesak nafas
- Selalu cepat marah
- Berasa marah / benci kepada seseorang tetapi tak pasti atas sebab apa, hanya berasa marah sahaja akan dia.
- Ada kesan-kesan cakar/ lebam pada tubuh.
- Selalu berasa ketakutan.
KETIKA TERTIDUR
- Kerap terjaga.
- Selalu susah hendak tidur
- Bercakap/ berjalan dalam tidur
- Selalu mimpi lihat binatang-binatang buas dan berbisa.
- Selalu mimpi kanak-kanak
- Selalu mimpi bersetubuh dengan seseorang.
- Selalu mimpi lemas/ banjir
Sekiranya ada banyak daripada ciri-ciri di atas, besar kemungkinan ada jin yang mengganggu.

Rahsia Sebalik Jari Jemari


Assalamualaikum sahabat , hari ni mc cuma nak kongsi kan tentang rahsia disebalik lima jari yang Allah S.W.T telah kurniakan kepada kita . In Shaa Allah berguna.

klik-klik untuk tumbesaran Dugro. :P

Baitullah Dengan IzinNya | Madinah Al-Munawwarah

Bila sampai je di Malaysia , ramai yang tanya , macam mana keadaan kat sana , panas kan ? Bila mc jawab , tak pun ,sejuk sangat , semua terkejut .Mc cakap la , kena pakai baju tebal-tebal kot kat sana.Alhamdulillah , cuaca ketika mc di sana sangat lah baik , sejuk , tak lah terlalu panas yang membahang.cuba tengok gambar ni , sejukkan





mc tiba di Madinah lebih kurang pukul 2 pagi , which is 7 pagi kat Malaysia , so bila sampai tu , memang sejuk sangat first2 sampai , so kitorang check-in kat Hotel New Palace Al-Ansar dan berehat la dulu kan , sebab dia tak bagi keluar lagi , bimbang kalau2 sesat pulak nanti.So , kitorang solat Isya kat bilik je , berjemaah la dengan wea mc,selepas selesai solat je , tiba2 wea mc menangis teresak,terkejut betul mc dibuatnya. huhu , mungkin dia terlalu bersyukur.
 Kat Madinah banyak tempat yang kami pergi , mc akan cerita satu2 sejarahnya kalau diberi kekuatan untuk menaip.ececehhh.hehe
Makanan dekat Madinah memang tersangat lah best , boncitt dah perut ni , asyik makan je haa. Mc pon suka la duk sana , ramai sangat orang yang pegi sana. Pagi tu kitorang cuma pergi melawat kat Masjid Nabawi je , tempat terletaknya makam Rasulullah S.A.W, tempat yang sangat suci .
Terletaknya juga Perkuburan Al-Baqi'. Tempat di mana sahabat Nabi dan juga penduduk Madinah dikebumikan .
Tu je la dulu , nanti mc akan cerita lagi pasal Masjid Nabawi okay. Salam Sahabat :)

Bahaya Facebook

Gambar ni , menerangkan sedikit sebanyak perkara yang perlu dielakkan.
Salam , haaa seram tak baca tajuk entry ni. haha.... apa pulak mc ni , takkan la main facebook pun bahaya kot , yelaaa, semua perkara ada pro n cons nye kan , sama jugakdengan laman sosial samada facebook, twitter or insta , semua ada kebaikan dan keburukannya , mc tak nak cerita pasal kebaikannya , mc nak cerita pasal keburukannya , sebab kebaikan konpem2 la semua orang tahu kan , keburukan tak semua orang tahu , dan kebanyakannya nye , youngters sekarang , banyak yang melakukan perkara tersebut , termasuklah mc , jadi entry ni adalah untuk mc pesan sesama kita . 
  
Selain dari gambar diatas , kita juga hendaklah berhati-hati segala yang diupdate kan , sebagai contoh , seorang gadis , update 
"saya bersendirian di rumah.Sunyinya. Family balik lambat.Baaru je keluar"
secara kebetulan pula, jiran nye seorang lelaki dan terbaca status itu , dan jika lelaki tu berniat buruk keatas gadis tu , apa agak-agaknya yang akan terjadi kepada gadis tadi. Pikir-pikirlahh sendiri ye.
Segala hal peribadi , jangan lah kita dedahkan kepada orang ramai. 
                                                                        atau
"on the way bank in RM20 000 di Bank Dot Dot , alamak sunyi la pulak kat situ, semoga baik-baik sahaja "
tak perlu pon update semua tu , sebab status tu lah yang akan mendorong berlakunya perkara yang tak elok kepada kita.
banyak lagi keburukannya , tapi tu je yang paling penting yang mc nak share .