Tips Menghadapi peperiksaan

ehem..ehemmm... testing,testing. 1,2,3...
hoho... long tyme no see yaa , sbnrnye mc' bru je lepas final exam or peperiksaan semester program matrikulasi ,untk semester ni. huhu.



5 hari bulan november SPM da start kn ? so ,setakat ni,macam mane ? kalu korang da wt preparation yg rapi,korang mest dpt bwat.pasti kn dpt straight A's ,kayh. hmm, btw for all SPM candidate's , gud luck taw. love u olls.
**mc' nk bg tips ekspres menghadapi exam.

7 Tip Ekspres Peperiksaan

+ SEMAK JADUAL
tarikh peperiksaan setiap subjek adalah sangat penting untuk memastikan korang punya persediaan yang cukup.

+ LATIHAN
kunci kepada kejayaan adalah latihan yang cukup dan berterusan.pasti korang rajin membuat soalan2 past year ya.oh yaa,skrg kn dah ad Astro Tutor TV !

+ SUSUN KEUTAMAAN
perlu diingt,korang xboleh belaja subjek yg digemari saja taw.semua subjek adalah sama penting.jadi,pada saat2 akher ni lbeyh baek korang utamakan subjek yg lemah dahulu.

+ INGAT DAN KAITKAN
salah satu cara popular dan mudah untk mengingat adalah dengan mengaitkan point2 penting menjadi sebuah lagu atau singkatan (abbreviation ) . korang pernah dgr 'Michael Jackson Kena Halau Balik India Utara ?' singkatan MJKHBIU adalah untuk tujuh warna pelangi iaitu merah,jingga,kuning,hijau ,biru,indigo dan ungu.korang pun buleh reka sendiri mengikot kesesuaian.
video

 ***video ni classmate mc' yg wat untuk tajok organogenesis untok biology.

+ JAGA MAKAN DAN KESIHATAN
buat sementara waktu,tinggalkan aktiviti2 outdoor yg korang minat dan fokus kpd ulangkaji pelajaran.bukan apa,kalau saket atau kemalangan nanty kn susah.lg sato,jgn mkn mknan yg xberkhasiat termasoklah makanan segera.amalan pemakanan yg xbaek bleh memudaratkn keshtan.

+ REHAT SECUKUPNYA
rehat adalah perkara yg sama pentingnya dengan ulang kaji.kalau xcukup rehat,mcm mana korang nk fokus.sebelum hari,peperiksaan,korang harus tido awal supaya boleh bangun awal dan sampai awal ke dwan peperiksaan.brulah kurang sedikit tekanan dan mendapat persediaan yg patot.jgn lupa sarapan dulu ya !

+DOA DAN TAWAKAL
setelah melakukan segala usaha yg termampu,skrg tiba masa nya untuk kita bertawakal dan berdoa semoga segala usaha kita akan diberkati.

SELAMAT MAJU JAYA

- semoga tips ini berguna
untok korang.tq  >.<

No comments:

Post a Comment