Puding Triffle, mc' pun baru belaja , n sedap plak rase.ihik
ok , simple je care nak buat nye, so, jom try . :D
actually gambar ni gambar triffle masa mc' buat khas untuk incik muhammad faiz, tapi incik muhammad faiz cakap, xsodappp, sedihhhh tol..huhu, xpe2 , nak wat canno.first try , lupa nak letak air kat lapisan kedua.
Bahan2 yang diperlukan :
1- cocktail asingkan antara buah dengan air cocktail
***korang buleh jugak guna buah yang korang suka , potong cantik2 , atau guna je nata de coco , up to u okayh ? >.<
( pilih la yg agak2 bnyak buah2 dlm, tpi kalau xsuka nenas kena tgk elok2 , ade stgh cocktail mmg penuh dgn nenas. so, pilih la yg mane korang suka)
2 - susu cair yg ni mmg kena guna satu tin , habiskan .
3 - tepung kastad ni korang kena sukat satu cawan penuh , jgn guna cawan yg terlalu besar , cawan standard je :)
4 - air kosong satu cawan air kosong ni anggar , agak2 , 2/3 cawan , sbb takut nanti cair sgt lapisan kastad
5- gula 7sudu besar ,
6- kek gulung , beli satu gulung
7- nona jelly ,beli la satu kotak,kalu xtahu, kat supermarket cari dekat bahagian kek, mesti ada , hehee
cara2
triffle ni ade 3 lapis
lapisan pertama :
1- potong kek gulung macam biasa , susun dalam satu bekas , dan mampat kan kek tu sampai xde ruang pun antara kek tu, sebab , kita akan ada lapisan lagi kat atas , so, make sure , kek gulung tu disusun rapat2 , kalau potong la tebal2 , sebab kalau kastad lebih , akan hilang rase manis nye, rase kastad je nanti .
2- dah selesai susun kek tu, basahkan kek dengan air cocktail ( pastikan semua sebahagian dibasahkan and jangan la terlalu basah sampai lembik kek tu haaa, renjis je sikit2 )
lapisan kedua :
(bahagian ni ialah bahagian kastad, kastad perlu dimasak di atas dapur yaaa,)
1 - masukkan secawan kastad dalam periuk , dengan 1 tin susu cair , kacau sampai sebati
amaran : kena selalu kacau nanti kastad tu jadi ketul2 , gune api yang sederhana , jgn terlalu kecik , n jgn terlalu besar
2 - masukkan buah cocktail yang dah diasingkan dari air cocktail tadi , masukkan secukupnya , bukan semua , sebab kita akan guna sikit kat bahagian paling atas
3 - masukkan 7 sudu gula , dan air kosong tadi , dan kacau lagi.
4 - kacau sehingga dia dah agak pekat . bila dah pekat , boleh la terus masukkan dalam bekas untuk lapisan kedua
(pastikan lapisan kastad tu rata ok ? baru canteeeek )
5 - simpan dalm peti sejuk sementara menyiapkan lapisan ketiga
lapisan ketiga :
1 - masakkan jelly nona , ikut instruction belakang kotak tu yea :)
2 - bila dah siap , jgn tunggu die keras , bila dah pekat terus masukkan dalam bekas tadi , untuk lapisan ketiga .
3 - kalau nak bagi cantik , korang susun la buah2 yg lebih tadi atas lapisan kedua , baru korang masukkan lapisan ketiga , atau nak letak atas jelly nona pon boleeehhhh , nak letak due2 sekali ponnn boleh :)
done ! <3
No comments:
Post a Comment